UV systemet, herunder UV lamper og UV lim er kommet til Danmark. Mange vippeteknikere er i tvivl om systemet er godkendt, har de nødvendige certificeringer og om det mon er testet tilstrækkeligt?
Læs videre for at få et indblik i UV systemet og dets sikkerhed.
UV systemet består af en UV lampe på 5w eller 10w, og en UV lim enten i sort eller gennemsigtig. UV limen hærder under UV lyset, og på den måde kan der påsættes eyelash extensions. Men udsættes kundernes øjne for UV stråler? Er det skadeligt for kundernes øjne? Og hvad med os som vippeteknikere? Det er sådan at EU er ét af de mest strikse steder i verden, når det gælder testning og lovgivning for salg af UV-lamper. Det samme gælder salg af kosmetiske produkter (Kosmetikforordningen (EU) 1223/2009)📜
UV limen skal, ligesom alle andre kosmetiske produkter, have et sikkerhedsdatablad. Dog gælder der lidt andre regler når der skal sælges UV lamper.
På UV lamper der sælges i EU er der lavet følgende tests, certificeringer og godkendelser:
EMC test rapport og certifikat ✅
EN 62471 test rapport FCC test rapport og certifikat✅
LVD test rapport og certifikat ✅
ROHS certifikat ✅
CE certifikat ✅
Den vigtigste, hvis vi tænker på øjnenes sikkerhed, er EN 62471 test rapporten.
Vil du vide hvad de forskellige rapporter undersøger har jeg lavet en oversigt til dig i dette blogpost. Længere nede på siden kan du downloade rapporterne (som står på et noget mere kringlet sprog).
En EMC-test (Elektromagnetisk kompatibilitet-test) er en test, der bruges til at kontrollere, om et elektronisk produkt: Ikke forstyrrer andre elektroniske enheder (elektromagnetisk emission), og Ikke bliver forstyrret af andre elektroniske enheder (elektromagnetisk immunitet). Formålet er at sikre, at elektroniske apparater kan fungere korrekt i omgivelser med andre elektroniske produkter – uden at skabe eller blive påvirket af elektrisk støj. Emissionstest: Måler hvor meget elektromagnetisk støj (radiobølger, støjsignaler m.m.) et produkt udsender. Immunitetstest: Tester om produktet kan modstå elektriske forstyrrelser udefra, f.eks. fra mobiltelefoner, Wi-Fi, lyn, industrielle maskiner osv.
En EN 62471 test er en test, der handler om fotobiologisk sikkerhed – altså hvorvidt lys fra lamper, LED’er og andre lyskilder kan være skadeligt for øjne og hud. Det er en international standard, som vurderer risikoen ved optisk stråling (f.eks. UV og infrarød stråling) fra lyskilder. Den er udviklet af IEC (International Electrotechnical Commission) og bruges til at klassificere produkter baseret på den potentielle risiko for øjenskader eller hudskader.
Der kigges især på 🔍:
Efter testen bliver produktet placeret i én af fire risikoklasser:
Risikogruppe | Betydning |
---|---|
RG 0 (Exempt) | Ingen risiko |
RG 1 (Low Risk) | Lav risiko |
RG 2 (Moderate Risk) | Øjnene kan tage skade ved længere eksponering |
RG 3 (High Risk) | Øjeblikkelig fare – undgå direkte eksponering |
En FCC Test Report og Certificate er en teknisk dokumentation, der viser, at et elektronisk produkt opfylder kravene fra den amerikanske myndighed FCC (Federal Communications Commission) – især når det gælder radiofrekvenser og elektromagnetisk emission. 📜 Efter en vellykket test udstedes ofte et FCC Certificate, som bekræfter, at produktet er i overensstemmelse med FCC-kravene. Det inkluderer: Produkt og modelnavn Testlaboratoriums navn.
En LVD Test Report og Certificate handler om elektrisk sikkerhed – altså hvorvidt et elektrisk produkt er sikkert at bruge for mennesker, uden risiko for elektrisk stød, brand, overophedning eller lignende. ⚡ LVD står for Low Voltage Directive – på dansk Lavspændingsdirektivet, og det er en del af EU-lovgivningen under CE-mærkning.
Et RoHS Certificate (eller mere formelt: Declaration of Conformity for RoHS) er en dokumentation, der viser, at et elektrisk eller elektronisk produkt ikke indeholder farlige stoffer over tilladte grænser, i overensstemmelse med EU’s RoHS-direktiv. Det er en EU-lovgivning, som begrænser brugen af miljø- og sundhedsskadelige stoffer i elektrisk og elektronisk udstyr.
📘 Direktivet hedder: 2011/65/EU (senest opdateret med (EU) 2015/863)
Et RoHS Certificate (eller “Declaration of Conformity”) indeholder typisk: Produktnavn og model
Producentens eller importørens navn og adresse
Henvisning til RoHS-direktivet (2011/65/EU + 2015/863)
Bekræftelse på, at produktet opfylder grænseværdierne
Underskrift og dato 👉 Det er ofte en del af CE-mærkningsdokumentationen, og skal kunne vises ved myndighedskontrol.
Et CE Certificate – eller mere korrekt “Declaration of Conformity (DoC)” – er en officiel erklæring fra producenten/importøren, som bekræfter, at et produkt opfylder alle relevante EU-krav for sundhed, sikkerhed, miljø og forbrugerbeskyttelse. CE står for “Conformité Européenne”, altså “europæisk overensstemmelse”. Det er ikke et “certifikat” udstedt af myndigheder, men en selverklæring, hvor producenten tager ansvar for produktets lovlighed.
📣 CE-mærket SKAL være synligt på produktet eller emballagen.
CE-certificering er ikke én test – det er hele pakken af overensstemmelse og dokumentation. Det er producentens ansvar at sikre overholdelse og at opbevare dokumentationen.
MSDS står for Material Safety Data Sheet – på dansk sikkerhedsdatablad. En UV lims MSDS er altså et sikkerhedsdatablad for limen, der bruges til påsætning af kunstige øjenvipper. Det er en vigtig del af dokumentationen for kosmetiske produkter eller kemikalier, som: indeholder kemiske stoffer kan udgøre risiko for sundhed, brand eller miljø UV systemet (lampe og lim), der bruges, er altså testet, godkendt og vurderet til at have ingen risiko. Derudover er det værd at have med i tankerne, at tandlæger har brugt UV i årtier, saunatæpper(LED) det samme, og negleteknikkere bruger også UV lamper op til 350w.
🤓💡 Fun fact 🤓💡
Går du en tur i solen i 10 minutter (om sommeren), bliver du udsat for mere UV-stråling, end når du får lavet vipper.